Marmersoorten en kleuren van over de hele wereld uitgelegd

Met meer dan duizend unieke soorten is marmer een van de meest diverse natuurstenen die we kennen. Met ieder tientallen kleursoorten, kan met marmer vrijwel iedere kleur worden bereikt. Vaak met verrassende resultaten als gevolg waardoor het zo gewild is geworden. Doordat het marmersoort en kleur vooral afhankelijk zijn van de herkomst, geeft deze pagina uitvoerig weer waar dan precies deze soorten te vinden zijn.

Wit marmer (Blanco Macael, Blanco Ibiza, Blanco Tranco en Blanco Carrara)

Wit staat met stip op de eerste plek als we het hebben over de meest voorkomende kleur marmer. Van oudsher gaat wit samen met een huishouden waar netheid en klasse voorop staat, met als doel een ruim en licht interieur de kans te geven om tot haar recht te komen. Als wit marmer de kans krijgt om een volledige ruimte met haar kleur te vullen, is de visuele invloed verbluffend.

Van de woonkamer tot de keuken of badkamer, deze marmerkleur kan zich overal thuisvoelen. Mede doordat het eenvoudig gecombineerd kan worden met andere marmerkleuren (en soorten), zal het veruit de populairste kleur blijven.

Blanco Macael een lichtblauwe tint op wit

Het strakke en compacte Blanco Macael is een marmersoort dat we vaak tegenkomen in badkamers, keukens en woonkamers. Doordat het niet té wit is, valt het niet onnodig op en geeft het de rustgevende sfeer waar wit marmer zo geliefd om is. We zien Blanco Macael ook steeds vaker buiten, onder andere nabij de veranda of terras.

 

Blanco Ibiza met simpele tonen en grijze stroken een underdog

Onder de witte marmer liefhebbers zien we Blanco Ibiza de laatste tijd vaker terugkomen. Dit marmersoort is namelijk minder geschikt om buiten te gebruiken, maar komt een stuk beter tot zijn recht in badkamers dan Blanco Macael en Tranco.

Ook voor een statige trap is Blanco Ibiza ideaal aangezien het door de grijze stroken vlekken minder laat opvallen.

Blanco Tranco is het grijze eendje van het witte marmer

Grijzer wit marmer dan Blanco Tranco is niet te vinden. De donkere vegen op het witte marmer maken dit bijna een kleur op zichzelf. Alhoewel sommige experts vinden dat dit een vervanger voor de lichtgrijze marmersoorten zou zijn, vinden wij dat Blanco Tranco een op zichzelf staand marmer soort is.

En dat heeft alles te maken met de meest voorkomende toepassing van Blanco Tranco, namelijk als keukenblad. De grijze kleur van dit ogenschijnlijk witte marmer maakt iedere keuken mooier (en praktischer). Het is Blanco Tranco dat als ongekend sterk marmersoort jou de vrijheid gaat geven om je keukenblad tot het maximale te gebruiken.

Blanco Carrara de populairste leerling van de school

Het bekendste marmersoort is natuurlijk Blanco Carrara. Geliefd door velen en te zien over de hele wereld. Dit echte Italiaanse marmertype komt uit de Noordelijke Italiaanse Alpen en heeft een klassenimago waar de andere witte natuurstenen jaloers op zijn.

Je komt de Blanco Carrara overigens meestal tegen in badkamers, keuken en woonkamers. Ook meubels (zoals een marmeren tafel) wordt steeds voor zien van een blad vervaardigd van een marmerblok Blanco Carrara. Kan jij het de liefhebbers kwalijk nemen?

Crème marmer (Crema Cenia, Crema Marfil en Crema Valencia)

Aan de Zuid-Europese kust zijn ze helemaal verliefd op het crème gekleurde marmer. Met soorten als Crema Cenia en Crema Valencia weet je dat je een Mediterraanse kleur hebt waarmee je de zomer in huis haalt.

De onderstaande marmersoorten die tot de kleur crème gerekend kunnen worden zijn aanzienlijk consistenter in het patroon dan bij wit, groen en zwart marmer. De elegante uitstraling maakt deze marmerkleur dan ook helemaal af.

Crema Cenia zet jou in vuur en vlam

Want dat staat het zelf ook. Deze ‘vurige’ kleur doet je niet in eerste instantie aan crème denken. Dat terwijl het als basis alles is wat crème zou meoten zijn. Een van de redenen dat we Crema Cenia in zoveel varianten tegenkomen is dat het veel verschillende afwerkingen kent. Door enkele stappen anders te doorlopen, kan een Crema Cenia marmerplaat er totaal anders uitzien.

Crema Marfil geliefd door interieurarchitecten over de hele wereld

De laatste tien jaar is Crema Marfil steeds vaker in bekende vakbladen als Architectural Digest en Houzzz langskomen. Interieurarchitecten zijn namelijk helemaal verliefd op deze zachte natuursteen, er is namelijk geen marmersteen die hier op lijkt!

Net als enkele andere marmersoorten kan Crema Marfil uitstekend binnen én buiten gebruikt worden, mits de steen van goede kwaliteit is. Met een zwakke toplaag is het namelijk mogelijk dat dit type hardsteen zijn kleur verliest.

Crema Valencia met haar unieke witte en rode tinten

Een overwegend crème marmerkleur met stijlvolle witte en rode stroken: Crema Valencia weet precies wat het moet doen om er tussen de al prachtige crème marmersoorten uit te kunnen springen.

Wij komen zelf Crema Valencia vaker buiten dan binnen tegen, bijvoorbeeld bij de binnentuin van Four Seasons Budapest en Praag. Door de huidige schaarste van dit marmersoort, is de aanschaf hiervan dan ook voor een enkeling weggelegd.

Zwart marmer (Negro Marquina)

Alhoewel er meerdere soorten zwart marmer zijn, komen we tegenwoordig zelden andere soorten tegen dan Negro Marquina. Dit is, samen met groen marmer (Verde Indio ofwel India Green), op dit moment de marmersoort voor woonkamermeubels. Van een salontafel tot een eettafel of tv-meubel.

Maar hoe heeft Negro Marquina binnen zo’n korte tijd de harten kunnen veroveren van de interieurinfluencers van ons land? Heel simpel: een totaal andere mix van zwart in het interieur verwerken waar tegenwoordig ons interieur al snel eentonig wordt. Een knappe prestatie van dat Negro Marquina.

Rood marmer (Rojo Alicante, Rojo Bilbao, Rojo Coralito en Rojo Levante)

Een kleur marmer die we zelden in Nederland en België tegenkomen is rood marmer. Met vier algemene marmersoorten is het rode marmer echter in tal van varianten en afwerkingen beschikbaar.

Rood marmer doet denken aan een sensuele speling op de aanwezige ruimte, met elegantie en charme als boventoon. We hebben binnenkijkers gezien waar rood marmer als vloer werd gebruikt. Of wij dat ook zouden doen?

Het best combineer je rood marmer met wit of crème marmer, bijvoorbeeld als accessoire of klein meubel (muur- of bijzettafel).

Rojo Alicante weet de aandacht op te eisen

Een van de nadelen (en in sommige gevallen voordelen) van Rojo Alicante en rood marmer in het algemeen is dat het veel meer kan opvallen dan een typische marmerkleur. Vooral als Rojo Alicante op grote schaal wordt toegepast, is de invloed van de kleur niet te ontkennen.

Rojo Alicante wordt een handje geholpen door de onregelmatige witte stroken die op de stenen te vinden zijn. Heb je pech, dan zijn deze strepen in geen velden of wegen te bekennen. Wees dus kieskeurig als je Rojo Alicante marmer voor het kiezen hebt.

Rojo Bilbao met een bijzondere herkomst

In het marmer van Rojo Bilbao zouden sporen van koraal en schelpdieren te vinden zijn. De wat lichtere rode tint maakt dit daarom een wel hele unieke marmersoort.

Al is het voor het idee: Rojo Bilbao marmer brengt een verhaal met zich mee dat het navertellen waard is.

Rojo Coralito klinkt als een feestje, en dat is het ook

Je krijgt al zin om te dansen als je de naam van dit marmersoort uitspreekt. Rojo Coralito voelt zomers en speels aan. Ook al is het minder opvallend als Rojo Levante en Alicante, heeft het dezelfde sensuele invloed.

Wat Rojo Coralito echter aantrekkelijker maakt, zijn de witte tonen en stroken die in het marmer terug te vinden zijn. Mede hierdoor is het een perfecte manier om rood wel in grote hoeveelheden als marmerkleur te gebruiken.

Rojo Levante laat zien hoe verschillend marmer kan zijn

Meer van het witte Blanco Carrara kom je niet dan met het vurige rode marmer Rojo Levante. Dit authentieke marmersoort wordt gekenmerkt door drie verschillende rode tonen, samen met enkele witte stroken.

Net als Alicante en Bilbao zouden wij zelf Rojo Levante eerder als blad voor een kleine tafel gebruiken. Heb je echt lef, dan zouden wij Rojo Levante binnen jouw woning als vloer of keukenblad willen terugzien.

Bruin marmer (Light Emperador en Dark Emperador)

De statige namen van de bruine marmersoorten doen ons terugdenken naar een ver verleden waar marmer in vrijwel iedere grote Europese stad een belangrijke rol speelde. Bruin marmer zien we zelden in het interieur van een woning terugkomen. Statige overheids- en bedrijfspanden kennen de twee onderstaande marmersoorten maar al te goed.

Light Emperador geeft iedere ruimte een eigen stijl

In tegenstelling tot zijn zeer duistere broer is Light Emperador een zomerse wind die door de gangen waait. Grote ruimtes kunnen gevuld worden met de lichte tonen van de Emperador. Afhankelijk van het type steen dat jij in je bezit weet te krijgen, kunnen de witte stroken en ‘scheuren’ dit marmersoort nog mooier maken.

Dark Emperador maakt van iedere pijler een Romeinse antagonist

De duistere broer Dark Emperador trekt zijn eigen plan en weet zich daarom uitstekend te onderscheiden van andere donkere marmersoorten. Architecten weten dit marmersoort altijd te vinden wanneer voor Romeinse moderne woningen ingericht moet worden. De elegantie die Dark Emperador weet over te brengen, is dan ook van grote invloed op het interieur.

Roze marmer (Rosa Levante, Rosa Portugués en Rosa Zarci)

Met prachtige namen als Rosa Portugués en Levante moeten de roze marmersoorten wel net zo mooi zijn als dat de namen ons doen geloven. Roze marmer leefde tussen de jaren 60 en 80 uit het niets weer op, mede doordat glossy en glamour inrichtingen juist deze types kozen om de welvaart uit te beelden.

Rosa Levante laat jouw woning naar Spanje verhuizen

Het typische Spaanse marmer is veelal een stuk donkerder dan wat we in Italië tegenkomen. Rosa Levante is daar een goed voorbeeld van, want het ‘fossiele’ marmer van Murcia (Spanje) is alles wat Spanje is. De zachte roze gloed laat het marmer tot leven komen.

Rosa Portugués is niet alleen het bekendste maar ook het mooiste roze marmer

Rosa Portugués is een marmersoort die met haar grijze en oranje invloeden een zeer divers type is. Waar marmer vaak uit een zeer klein aantal kleuren gevormd lijkt te zijn, is bij ieder marmerblok Rosa Portugués een andere kleur te zien. Tenminste, als je er niet over eens kan worden.

Dit marmersoort kan namelijk ook voorkomen zonder enige strepen of stroken van andere kleuren. Mocht je dus echt Rosa Portugués marmer willen kopen met deze stroken, dan is het belangrijk dat je de kans krijgt om van te voren het marmer (of blok) te inspecteren.

Rosa Zarci is perfect voor trappen, muren en vloeren

De uniforme kleur die op Rosa Zarci marmer te vinden is kan echt getypeerd worden als klassiek roze. Geen verwarring mogelijk over welke kleur dit type marmer is. Er kunnen af en toe wat kleine strepen of verwissingen op het marmer zichtbaar zijn. Maar als je een echt roze soort marmer zoekt, weet Rosa Zarci wat je nodig hebt.

Geel marmer (Amarillo Triana en Spanish Gold)

Al komen we Spanish Gold met enige regelmaat tegen, is het Amarillo Triana dat gerekend mag worden tot een zeer schaarse marmersoort. Of het komt doordat de kleur door velen als minder mooi wordt ervaren of dat het de kostbare manier van winning is, durven we je niet te vertellen.

Amarillo Triana is een marmersoort waar je van moet houden

Er zijn liefhebbers die smoorverliefd zijn op dit gele marmer met onregelmatige strepen. De ruwe patronen op het marmer zijn typerend voor Amarillo Triana, dat dan ook vaak in kleine porties de woning binnenkomt.

Spanish Gold is het veelzijdige broertje van Triana

Spanish Gold trekt daarentegen een heel ander plan en heeft een rustiger patroon, waar weliswaar enkele onregelmatige strepen terug te vinden zijn. Expert raden aan om Spanish Gold, een zachter ogend geel marmer, uitsluitend voor binnenhuis gebruik toe te passen. Dit gele marmer kan op allerlei manieren worden afgewerkt waardoor je met Spanish Gold alle kanten op kunt.

Groen marmer (Verde Indio)

Als er de laatste tijd een marmerkleur is die in trek is, dan is het groen marmer wel. Over de hele wereld worden op minder ambachtelijke wijze marmerblokken tot groen omgetoverd om op deze nieuwe vraag in te spelen. Het echte groene marmer komt echter uit India, waar ook de klassieke naam Verde Indio, oftewel India Green, vandaan komt.

Verde Indio is het India Green van deze generatie

Is het Verde Indio of India Green? Zeg nu zelf, Verde Indio klinkt toch veel mooier? Groen marmer uit India heeft tegenwoordig tientallen verschillende namen gekregen om of de afkomst te verbergen of het marmer interessanter voor de doelgroep te maken.

Groen marmer, en dan vooral Verde Indio marmer, is een marmersoort dat extreem uiteen kan lopen. Meestal zijn er weinig tot zeer weinig witte stroken op het marmer te vinden. In sommige gevallen kan dit totaal anders zijn. Ook zijn er voorbeelden van Verde Indio (India Green) marmer met zwarte elementen.

Van badkamers tot keukens en vloeren, tafels en bars: dit groene marmer uit India komen we overal tegen. En dat zal de komende tijd nog even zo blijven.