Onderhoud & gebruik van marmer

Marmer onderhouden en schoonmaken is makkelijk maar wordt door velen te weinig gedaan. Marmer is een prachtig materiaal dat de laatste jaren steeds vaker wordt gecombineerd met meubels. Het is een natuursteen dat er fantastisch uitziet en zorgt ervoor dat je interieur helemaal af is. Marmer is een materiaal dat wordt gecreëerd met behulp van kalksteen dat wordt ondergedompeld in temperatuur- en drukverschillen voor langere tijd. Marmer is afgeleid van het marmaros, dat Grieks is voor glanzende steen. Omdat er snel vlekken ontstaan op marmer is het van groot belang dat je ervoor dat je het goed onderhoudt. Welke marmer soort het ook is. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je marmer het beste kunt onderhouden en reinigen zodat je er een lange tijd plezier van hebt. 

Marmer is een duurzaam product

De reden dat je kiest voor marmer is waarschijnlijk omdat je het er zo mooi uit vindt zien. Een ander groot pluspunt van dit materiaal is dat het ook voor de rest van je leven mee kan gaan. Mits je het natuurlijk op de juiste manier onderhoudt. Dus als je kiest voor meubilair met marmer kun je daar levenslang mee doen. Dat betekent dus dat marmer een duurzaam product is en dus een uitstekende investering. 

Neem maatregelen tegen vlekken en kringen

Voordat we je gaan meenemen in een stappenplan hoe je marmer het beste kunt reinigen willen we eerst duidelijk maken dat dit materiaal snel slachtoffer wordt van vlekken en kringen. Dat komt omdat dit natuursteen vrij poreus is. Het kalk van het marmer wordt razendsnel aangetast op het moment dat het in contact komt met een vloeistof. Dat gebeurd al snel bij salon– en eettafels waar drinken op staat. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een glas jus d’orange of koffie. Het is daarom belangrijk dat je gebruik met van onderzetters om dit te voorkomen. Zo hoef je niet aan de slag met vele schoonmaakmiddelen dat niet goed is voor de kwaliteit van het materiaal. 

Vlekken verwijderen op marmer

Het kan natuurlijk gebeuren dat er toch een vlek of kring is ontstaan op je marmeren tafel. Er is dan geen man overboord, maar het is wel belangrijk dat je direct aan de slag gaat om de vlek te verwijderen. Doe je dat niet, zal het de kans krijgen om in te trekken waardoor het heel lastig gaat worden om het nog schoon te krijgen. 

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt, dus zorg dat je dat altijd in huis hebt als je marmeren meubels hebt gekocht. Als eerst een schoonmaakmiddel, maar wel één dat natuurlijk is. Een goede keus is bijvoorbeeld zuiveringszout. Verder heb je een zachte doek nodig, vershoudfolie en water. 

Als je een vlek wilt gaan behandelen moet je het eerst nat maken met wat water. Voeg vervolgens zuiveringszout en water samen tot er een wat papperig mengsel ontstaat. Met dit mengsel ga je de vlek bedekken en vervolgens afdekken met vershoudfolie. Laat dit minimaal een dag intrekken voordat je het weer verwijderd en schoonpoetst. Dat laatste kan met behulp van een droge doek. Zorg ervoor dat het goed droog is. 

Je kunt de volgende producten overwegen om marmer schoon te maken:

HG natuursteen kleurvlekkenverwijderaar

Cif Perfect Finish Marmer en Graniet Reiniger

Method Marmerreiniger

Krassen in marmer behandelen

Het is flink balen op het moment dat er een kras zichtbaar is in het marmer. Het is helaas moeilijk te behandelen omdat krassen bijna niet verwijderd kunnen worden uit dit materiaal. Door het reinigen van het marmer kan het zijn dat het wat minder wordt. Het is eventueel ook een mogelijkheid om met schuurpapier aan de slag te gaan, maar we raden je aan om een specialist in natuursteen in te schakelen. Je kunt het namelijk ook erger maken en dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen. 

Marmer regelmatig reinigen voor blijvend mooi resultaat

Als je hebt gekozen voor marmeren meubels wil je natuurlijk ook genieten van een blijvend mooi resultaat. Zo kun je er optimaal van genieten. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig het marmer gaat reinigen. Het is niet lastig, maar je moet de juiste stappen volgen. 

Zorg dat je een emmer hebt klaarstaan met wat water erin. Het liefst kies je voor water dat lauwwarm is. Verder zijn er twee doeken vereist. Maak nooit gebruik van een schuurspons want dit veroorzaakt krassen die je er niet meer uit krijgt! Tot slot heb je een reinigingsmiddel voor marmer nodig. Die zijn in de meeste gevallen best duur, dus je kunt ook kiezen voor soda of groene zeep. Dat zijn prima alternatieven. 

Maak als eerst met behulp van de emmer en marmerreiniger een sopje. Er is maar een beperkt aantal schoonmaakmiddel nodig. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Zijn deze niet aanwezig, gebruik dan heel een klein scheutje. Om te kijken of het sopje doet wat het moet doen, test je het eerst uit op een plek wat niet opvalt. Denk bijvoorbeeld aan de onderkant van het tafelblad. Mochten er dan eventueel vlekken ontstaan, zitten deze niet in het zicht. Als je dat hebt gedaan kun je het marmer schoonmaken met een doek. Hou er rekening mee dat je niet te hard wrijft, want dit kan weer voor krassen zorgen. Daarna maak je het met schoon water schoon zodat alle schoonmaakmiddel wordt verwijderd. Gebruik een droge doek om het materiaal te droog te maken en je marmeren meubel is weer als nieuw!

Marmer extra beschermen

Het is een mogelijkheid om marmer extra bescherming te bieden in de vorm van impregneren. Je kunt er eenvoudig zelf mee aan de slag en kan worden aangeschaft in diverse speciaalzaken, maar tegenwoordig ook gewoon bij de bouwmarkt. Door het impregneren zorg je ervoor dat het marmer beter bestand is tegen onder andere vuil maar ook vocht. Het is helaas wel zo dat je marmer er iets anders uit gaat zien als wanneer het niet behandeld is. Het is aan jou om te beslissen of je dat een probleem vindt of niet. 

De beste tips om marmer te onderhouden

Met onze instructies weet je nu hoe je marmer het beste kunt schoonmaken. We hebben ook de beste tips voor je verzameld hoe je marmer het beste kunt onderhouden. Zorg dat je dat in de praktijk brengt, zodat je iedere dag opnieuw van je marmeren meubilair kunt genieten. 

Direct schoonmaken na gebruik

Het klinkt misschien heel erg logisch, maar toch doet niet iedereen het. Daarom willen we je nog een keer benadrukken dat je marmer, als je dit bijvoorbeeld op je tafel hebt meteen schoon te maken als je het hebt gebruikt. Zo krijgen vlekken geen kans. 

Gebruik nooit een schuurmiddel

Marmer mag alleen worden gereinigd met een zachte doek. Keukenpapier is eventueel ook mogelijk. Schuurmiddelen daarentegen mogen nooit worden gebruikt, want dit zorgt voor krassen. 

Marmer impregneren

Ook al kan de look van je marmer door het impregneren iets veranderen, raden we het zeker aan om te doen bij meubels dat intensief wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan tafels. Je kunt nog zo je best doen om niet te knoeien, maar een ongelukje zit natuurlijk in een klein hoekje. 

Alleen de daarvoor bedoelde schoonmaakmiddelen gebruiken

Het is niet mogelijk om zomaar alle schoonmaakmiddelen te gebruiken om marmer te poetsen. Veel reinigingsproducten beschikt over ingrediënten waar het marmer door kan beschadigen. Het liefst maak je gebruik van schoonmaakmiddel dat speciaal bedoeld is voor marmer.