Tuintafels

We komen in de moderne tuin nog maar weinig marmer tegen. Door de hoge aankoopprijs van dit prachtige natuursteen is het grootschalig particulier gebruik van marmer voor een enkeling weggelegd. Kleinschalig gebruik, zoals een ronde tuintafel of bank, is daarentegen wel realistisch.

Marmer in de tuin – kan dat wel?

Zoals je misschien al had verwacht, is niet iedere soort marmer geschikt om buitenshuis te gebruiken. Gepolijste marmeren bladen zullen het bijvoorbeeld buiten niet overleven. Dat mooie marmeren keukenblad zou het nog geen jaar volhouden in de volle zon of regen.

Dat komt doordat dit soort marmer verrassend snel beschadigd kan worden als het op de verkeerde plek geplaatst wordt. Marmersoorten zoals Crema Europa en Seashell, kunnen echter uitstekend in de buitenlucht verblijven.

De natuurlijke look van marmer blijft intact terwijl het mogelijk wordt om van jouw favoriete hardsteen in de buitenlucht te genieten.

Marmersoorten waar meer textuur in te vinden zijn, zullen altijd al beter kunnen presteren in de buitenlucht. De echte gladde marmeren bladen zal je dan ook nooit buiten tegenkomen.

Onderhoud van marmer bij gebruik in buitenlucht

Indien jij buiten marmer gaat gebruiken, is het van groot belang dat het marmer goed onderhouden wordt. Slechte weersomstandigheden kunnen er namelijk voor zorgen dat het marmer er snel matter, viezer en waziger uitziet. Door het marmer actief te onderhouden voorkom je dat dit niet meer te verhelpen is.

Dat onderhoud, doe je door de juiste schoonmaakmethoden in te zetten. Speciale schoonmaakmiddelen voor natuursteen helpen je om marmer schoon te maken en langdurig schoon te houden.

Als er door forse weersomstandigheden hardnekkige vlekken of uitslag op het marmer te vinden is, kan een mix van soda en water (mixen tot het een paste is) je helpen dit vuil weg te halen. Je zal flink moeten schrobben om hardnekkig vuil weg te krijgen, maar een mix van water en soda zorgt ervoor dat ieder stuk marmer weer schoon wordt.

Marmer in de tuin: van een marmeren tuintafel tot wandpanelen

Er zijn tal van manieren om marmer ook in jouw tuin een rol te laten spelen. De meest voorkomende is een terrasvloer van marmer, wat dus ongepolijst marmer dient te zijn dat geschikt is voor ruw en buitenshuis gebruik.

Ook de buitenwanden kunnen uitstekend voorzien worden van marmeren panelen, waardoor een statige uitstraling bereikt kan worden. Afhankelijk van de gekozen marmersoorten, kunnen muren een volledig eigen beleving toegekend worden.

Tuinmeubilair kan net zo goed een marmeren beleving krijgen. Een marmeren tuintafel of bank is helemaal niet meer gek. De kosten kunnen weliswaar oplopen, afhankelijk van het budget dat je hier voor over hebt.